О нама

Основана далеке 1865. године, Алексиначка гимназија је већ сама по себи, са толико дугом традицијом специфична и посебна.Располаже библиотеком , богатог библиотечког фонда од 25.000 књига и читаоницом у склопу библиотеке. Свечана сала је изграђена 2004. и место је одржавања трибина, предавања или редовних часова.Постоје два образовна смера :  друштвено-језички и природно-математички, а од 2014/15.године, једно одељење природно-математичког смера је билингвално, српско-руско.. Кабинети су добро опремљени;  располажу рачунарима, DVD-има, CD-плејерима, а  кабинет за физику има и интерактивну таблу.

Године 2010. је школа добила  салу за рекреацију ученика и  професора, а 2011. је отворена Школска задруга, где ученици могу пласирати своје идеје, материјализоване кроз школски часопис ”Гимназијалац”.  Сем овог школског часописа, постоји и годишњак ”Трагања”, као мултидисциплинарни, јер објединује резултате трагања из разних области, а прилоге пишу професори, некадашњи ученици и сарадници школе.

Школа има оформљен хор и оркестар, који сем редовних активности у школи, одлазе и на смотре на нивоу града или региона.

Школа је носилац културних активности у општини Алексинац, путем јавних трибина, предавања, хуманитарних акција, а сарађује и са локалним позориштем ”Театар 91”.

Организује модне ревије, спортска такмичена, а такође и посете спортско-рекреативном центру ”Чаир”, где према интересовањима, ученици иду на пливање или клизање.

Има добру сарадну са ИС Петница, у који одлазе ученици из области хемије,физике, информатике,  биологије итд.

На међународном плану ученици  првог и другог разреда школе ,након положених тестова, одлазе у Америку на годину дана,у оквиру програма америчко-српске размене, а по повратку настављају школовање у матичној школи.

Као саставни део верске наставе, ученици одлазе на организоване излете до Острога, оближњих манастира, а 2012. су посетили Сремске Карловце и Нови Сад.

Као знак добродошлице новим гимназијалцима, ученици гимназије припремају ”Дан Отворених врата”, и на тај начин их уводе у живот и рад ове школе, путем радионица, књижевних вечери, спортских такмичења или представа.

Школа има свој сајт, путем којег свако може бити информисан о дешавањима у школи.

Новинарска секција „Hermes-Press“ редовно прати сва школска догађања, од спортских дешавања, такмичења, смотри, хуманитарних акција, до студентских путовања и екскурзија.

На крају године, традиционално, 9. јуна, школа организује свечану доделу диплома, а најбољи ученик има част и привилегију да понесе ”Златну петицу”, симбол континуираног рада и круну успешног  гимназијског образовања.

Склапањем свих поменутих сегмената, стичемо слику комплексног и динамичног  живота школе, која је, за време од свог постанка до данас, изнедрила четири академика и преко четрдесет доктора наука, што је ,по свему судећи, сврстава у ред елитних школа.

Comments are closed.

© 2015 Sofarider Inc. All rights reserved. WordPress theme by Dameer DJ.