Рачунарство и информатика

Инфоманија

Такмичење Инфоманија 2015. одржало се на Електронском факултету у Нишу. Једни од учесника овог такмичења јесу наши гимназијалци: Никола Марковић, Филип Трајковић, Војин Мајсторовић, Филип Миленковић и Катарина Вељковић.

Њихове утиске о такмичењу, снимила је Српска Научна Телевизија.

 

Дабар

Дабар је међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености за

ученике основних и средњих школа. Задаци су логичког карактера али имају

информатичку позадину јер логички начин закључивања има велики значај у

информатици. Поред тога што треба решити што већи број задатака, битно је и време

за које ученик то уради. Након такмичења, комисија прегледа тестове по овим

критеријумима.

Од преко 20 000 ученика који су се пријавили за школско такмичење, распоређених у 4

категорије, ученици 4. разреда наше школе, Тодор Мајсторовић и Марија Пајкић

(категорија „Старији дабар“) пласирали су се на Државни ниво такмичења. У њиховој

категорији, такмичило се 73 ученика из целе Србије.

Државно такмичење за наш округ

се одржало у Нишу, у Економској школи, 7. фебруара 2015. год. када је Тодор освојио

сребрно признање, а Марија бронзано.

Желимо им још много оваквих успеха у даљем школовању!

10155870_907696315917666_5576319862256645453_n 10997367_907696319250999_4262081984604293146_o

 

 

 

 

 

 

 

 

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ РАЧУНАРСКЕ СЕКЦИЈЕ

Научни развој и напредак технологије и техничких достигнућа,стално се убрзавају   у савременом друштву.

Наука утиче и на образовање,стално даје нове подстицаје и на образовање,стално даје нове подстицаје и задатке образовању да се реформише,осавремењује,развија,прилагођава,  технички оспособљава и постаје практичније и примењеније. Школе,универзитети и институти се  стално технички побољшавају и прате научнa и технолошка открића и унапређења.

Људска природа и човекова жеља да ствара, креира, развија, проналази, открива тајне и скривене делове у природи, човеку и друштву,  подстиче стална научна открића и њихову технолошку и техничку примену.

Пратећи научна и техничка достигнућа, у Aлексиначкој гимназији годинама уназад, врло је активна рачунарска секција.

Рад секције се усклађује са потребама и  интересовањима ученика и општих потреба у школи. Ова секција обавља свој рад углавном  једном недељно.

На почетку школске 2014-2015.године, чланови секције су, у сарадњи са професорима, извршили  тестирање исправности радa рачунара по кабинетима. Тестирање  се састојало од  уклањања системских недостатака и вируса, форматирање дискова, преинсталирање оперативних система, скидање инсталација и драјвера сa Интернета и инсталирање на рачунарима. Једном речју, радило се o прилагођавању рачунарског софтвера и хардвера.

С појавом рачунарских  мрежа, све више има потреба за умрежавањем рачунара како би се користили заједнички  хардверски и софтверски ресурси. Чланови рачунарске секције константно врше подешавање и  одржавање    ЛАН мреже у школи.

Кабинет за рачунарство и информатику

Ученици рачунарске секције били су јако активни, a своју  активност су показали кроз учешће на бројним такмичењима везаним за ИКТ.

У оквиру Европске недеље програмирања, професори и ученици, посетили су Универзитет Метрополитан , Центар у Нишу и учествовали у радионици “Израда мобилних апликација “.

Међународно такмичење из информатичке и рачунарске писмености “Дабар“ окупило је  велики број ученика а сви ученици који су се пласирали на наредни ниво такмичења добитници су бронзаног признања.

Бронзана признања  добили су Majсторовић Toдор и Maрија Пајкић и учешће на  Државни ниво Међународног  такмичења из рачунарске и информатичке писмености ,,Дабар“.

Toдор Majсторовић освојио је сребрно признање на Државни ниво такмичења.

Рачунарска секција је имала велико ангажовање за Међународни Симпозијум “Положај физике у средњим школама у региону Алексинац”, 20-22. фебруар 2015. године.

Огледни час на тему  “Internet of  things”  одржан је 4. априла у  мултимедијалној учионици, а реализовао га је професор Тарлаћ Добрила са  ученицима: Ђорђевић Ненад, Majсторовић Toдор, Петровић Maрко, Maрјановић Aлекса .

За “Дан отворених врата” koји је одржан  7.5.2015. године, сви штампани материјали су  припремани у кабинету за Рачунарство и информатику као и практична демонстрација појединих достигнућа из ИКТ-a.

Adobe Photoshop je један од најбољих и  најкориснијих програма за  обраду фотографија. Коришћењем овог програма могу се извести разни трикови на фотогтафијама. Помоћу овог програма креиране су разне фотографије комбиновањем више њих, и приказане ђацима основних школа који су посетили Алексиначку гимназију.

Израда текстуалних докумената (Трагање,Гимназијалац,позивнице,флајери…) углавном се одвија уз максимално ангажовање чланова рачунарске секције.

На порталу  ”Наша школа”, чланови секције су узели активно учешће кроз израду презентација из разних предмета.

Група ученика: Toдор Majсторовић,Никола Maрковић,Филип Mиленковић и Илија Цветковић ућествовали су у такмичењу Met Mobilne Challenge 2015 и пласирали се финале где су постигли одличан резултат. Taкмичење одржано на Универзитету Метрополитан  у Нишу.

У данашње време морамо бити свесни да уколико се бавимо озбиљним послом,морамо имати рекламу, а један од видова је израда Интернет презентације(сајта) са комбинацијом мултимедијалних елемената.

Актив информатике у оквиру  рачунарске секције je стално ангажован на пословима израде и одржавања званичног сајта Алексиначке гимназије.

Израда сведочанства,матурских диплома И…коришћењем рачунара, такође је реализовано ангажовањем рачунарске секције.

Развојем информационих и  телекомуникационих технологија,свет је постао глобално информационо друштво.

Рачунарска писменост не значи само познавање техничких детаља, kako рачунара тако и програмских производа, него и  схватање начина рада и примене рачунара.

Рачунари нам омогућавају наше боље  сутра.

ИЗАЂИМО ИЗ МРАКА!

1. Тодор Мајсторовић и Марија Пајкић

(категорија „Старији дабар“) пласирали су се на Државни ниво такмичења. У њиховој

категорији, такмичило се 73 ученика из целе Србије. Државно такмичење за наш округ

се одржало у Нишу, у Економској школи, 7. фебруара 2015. год. када је Тодор Мајсторовиц освојио сребрно признање, а Марија Пајкиц бронзано.

2.Група ученика из наше школе, Тодор Мајсторовиц, Никола Марковиц, Филип Миленковиц и Илија Цветковић који учествују у такмичењу Мет Мобиле Цхалленге 2015, пласирали су се у финале које ће се одржати у суботу 14. марта 2015. на Универзитету Метрополитан у Нишу.Освојили 2. место

3.Такмичење МЕТ Гамес се одржало дана 21.02.2015. године, на Универзитету Метрополитан у Нишу.

Средњошколци су се такмичили у играма ЛОЛ и ПЕС 2013. Такмичило се 68 ученика из средњих школа из Ниша, Лесковца и Алексинца. -Ученици наше школе који су се такмичили у игри ПЕС су: Андрија Љубисављевић и Милан Љубеновић. -Ученици наше школе који су се такмичили у игри ЛОЛ су: ученици 3. разреда: Растко Михајловић, Лазар Симоновић, Војин Јовановић, Никола Митровић, Александар Велинов; и ученици 4. разреда: Ксенија Солуновиц, Тодор Мајсторовиц, Ненад Ђорђевић, Тењовиц Павле и Ненад Игњатовић(ученик Техничке школе у Алексинцу, који се прикључио нашем тиму). Победници ПЕС 2013 су управо такмичари наше школе, Андрија Љубисављевић и Милан Љубеновић који су убедљивом победом стигли до награде. Прва награда за победнике су били џојстици за Сонy Плаyстатион. У такмичењу ЛОЛ наша група такмичара је стигла до полуфинала. Честитамо свима на учешћу и добром пласману!

„ДИСКОБОЛОС“ ЗА НАСТАВНИКЕ ИНФОРМАТИКЕ

ЈИСА – информатички савез Србије у сарадњиса УПИС –удружењем професора информатике Србије и ПДИС – педагошким друштвом информатичара Србије, установиојенаграду “ДИСКОБОЛОС ЗА НАСТАВНИКЕ” са жељом потстицања информатичкогобразовања у гимназијама и средњимшколама, обзиром на круцијални утицај информатике на економичност администрације, пословања и даљи привредни развој. Сасвим је јасно да ће од утицај наставника зависити информатичка оријентација гимназијалаца и средњошколаца а тиме и шансе наших ученика али и привреде Србије на успех у будућем периоду развоја и припрема за чланство у ЕвропскојУнији.

Са оријентацијом да се награде они наставници чији су ученици имали највише успеха током школске 2013-2014 год, који су показали иницијативе и способностсарадњеса колегама у разним научним пројектима, специјалнижири ЈИСА којијерадио у саставу Горан Јовисић, Председник Удружења професора информатике Србије, ДраганИлић, Председник Педагошког друштва наставника информатике и СнежанаМарковић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, измеђудвадесет примљених пријава по нашем отворном конкурсу, изабрао је ужи избор од пет наставника и то:

Александра Филиповић из Гимназије у Крушевцу,

Дејан Пејчић из Економске школе у Нишу,

Славиша Петровић из Пољопривредне школе “Шуматовац” у Алексинцу,

Јасна Ристић из Електротехничке школе “НиколаТесла” у Београду,

Небојша Лазаревић из Алексиначкегимназије и

СнежанаЗамуровићизГимназије “ДушанВасиљев” у Кикинди

У свечаном амбијенту Старог двора, Скупштине града Београда, сви изабрани наставници су добили пригодне поклоне привредних чланова ЈИСА – информатичког савеза Србије а занајбољег и награду ДИСКОБОЛОС 2014 с поклон путовањем на светски ЕЦДЛ форум у Варшави проглашена је Александра Филиповић из Гимназије у Крушевцу.

 

СЕМИНАР ЗА ПРОФЕСОРЕ НАШЕ ШКОЛЕ

Дана 05.06.2015 и 06.06.2015 је одржан акредитован семинар „Електронски дневник – Електронске оценце“ Небојше Лазаревића, професора информатике у Алексиначкој гимназији. Запослени који су похађали семинар су након обуке за рад у електронском дневнику добили сертификате.

480   Електронскидневник – Електронскеоцене   Компетенцијa: K4
Приоритети: 9

 

Институција Алексиначкагимназија, ТихомираЂорђевићабб, Алексинац
Особазаконтакт НебојшаЛазаревић, alexgim@open.telekom.rs, 018/803-002, 064/225-4186
Аутори НебојшаЛазаревић, професоринформатике, Алексиначкагимназија, Алексинац; МилутинСтанковић, бившиученикАлексиначкегимназије, студент; годинеЕТФа, Ниш; ДраганИлић, професоринформатике, гимназијаСтеванСремац, Ниш; ЕминаЛазаревић, професоренглескогјезика, ОШ „ВукКараџић”, ЖитковацЖитковац; НиколаСтанковић, наставникразредненаставе, Основнашкола „Јастребачкипартизани”, Мерошина
Реализатори НебојшаЛазаревић, професоринформатике, Алексиначкагимназија, Алексинац; МилутинСтанковић, бившиученикАлексиначкегимназије, студент; годинеЕТФа, Ниш; НиколаСтанковић, наставникразредненаставе, Основнашкола„Јастребачкипартизани”, Мерошина
Општициљеви Оспособљавањенаставногкадразарадсаwебапликацијом „Електронскеоценеˮ, повећањеефикасностинаставе и комуникацијенарелацијинаставник – родитељ – ученик а све у циљублаговременогобавештавањародитеља о успеху и изостанцимањиховедеце.
Специфичнициљеви Овомпројект – апликацијомћесеунапредитизнања и олакшатирадпрофесионалацазапослених у основним и средњимшколама (професори, наставници, стручнисарадници и директори) крозњиховооспособљавањезарад у електронскомдневнику „Електронскеоценеˮ, уношењеоцена, изостанака и напоменаелектронскимпутем и употребомсавременихинформационихтехнологија и тимедопринетиповећањукомуникацијеизмеђуродитеља, наставника и ученика, изградњиповерења и новихвезакао и популаризацијиинформационогдуштва. Родитељимасеомогућује 24 часовниувид у оцене, изостанке, запажања и обавештењаразредногстарешинепутемИнтернета. Наставникадар и стручнисарадницидобијајустатистикуодељења, могућностштампањасведочанстава, диплома и исписница.
Темепрограма Предности и манеувођењаелектронскогдневника, референцедосадашњеупотребе; Освртнаактуелнисајт, видеоматеријале и алате; Инсталација, подешавање и попуњавањеподацимаелектронскогдневника – „Електронскеоценеˮ
Циљнагрупа наставникразредненаставе, наставникпредметненаставе – основнашкола, наставникпредметненаставе – гимназија, наставникопштеобразовнихпредмета – средњастручнашкола, наставникстручнихпредмета – средњастручнашкола, наставник у школизаобразовањеученикасасметњама у развоју, наставник у школизаобразовањеодраслих, наставникопштеобразовнихпредмета – у средњојуметничкојшколи (музичке, балетске, ликовне), наставникстручногпредмета у основној/средњојуметничкојшколи (музичке, балетске, ликовне), наставникизборних и факултативнихпредмета, стручнисарaдник у предшколскојустанови, стручнисарадник у школи, сарадник (педагошки, андрагошкиасистент и помоћнинаставник), директор/помоћникдиректора
Бројучесника 30
Трајање Један дан (8 бодова)
Електронски Не

 

Comments are closed.

© 2015 Sofarider Inc. All rights reserved. WordPress theme by Dameer DJ.