Симпозијум физичара

4. Међународна конференција 2016.године

У Алексинцу је од  26. до 28. фебруара одржана  4. Међународна конференција о настави физике у средњим школама.

На конференцији је  учествовало око 130 професора и ученика из Србије, Бугарске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Македоније, Словеније и Хрватске.

Предавачи су професори са Универзитета из Марибора, Загреба, Београда, Ниша, Крагујевца, Новог Сада, Скопља и Софије.

Након излагања тема и размене искустава кроз дискусију, организовала се Смотра изабраних огледа ученика.

На овом Међународном конкурсу, пристигло је 28 огледа, а стручни жири одабрао је 10 најбољих који ће се такмичити за прва три места и престижне награде. По тројицу такмичара имале су Македонија и Република Српска, док је  Србија имала четворо представника.

Главни оперативац је директор Алексиначке гимназије, Коста Црнчевић.

У недељу, последњег дана конференције, организовао се округли сто са темом Информационо – комуникационе технологије у настави физике, где је уводну реч дала Снежана Марковић, помоћник Министра за средње образовање.

Организатори су Друштво физичара Србије, Друштво физичара Ниш и Подружница друштва физичара Србије Нишавског округа, као и Алексиначка гимназија, Пољопривредна школа Шуматовац и Техничка школа Прота Стеван Димитријевић.

Генерални покровитељ је Општина Алексинац.

 

 

3.Међународна конференција 2015.године

Конференцију „Положај физике у средњим школама у региону“, организовали су: Друштво физичара Србије, Друштво физичара Ниш, Подружница ДФС Нишавског округа, Алексиначка гимназија, Пољопривредна школа „Шуматовац“ и Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић“. Генерални покровитељ конференције била је Скупштина општине Алексинац.

Први симпозијум је имао 70 учесника, други 115 учесника. Ове године конференција је имала више учесника него прошле године. Укупно је било 147 учесника као и претходних година из Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Бугарске, Немачке и Србије.

Конференцију су отворили председник општине Алексинац Ненад Станковић, декан Физичког Факултета у Београду проф. др Јаблан Дојчиловић, председник ДФС Проф. др Иван Дојчиновић, Проф. др Љубиша Нешић са Департмана за физику ПМФ-а у Нишу – један од иницијатора одржавања оваквог стручног скупа, Проф. др Драгослав Никезић са ПМФ-а у Крагујевцу и председник Друштва физичара Ниш мр Драгољуб Димитријевић.

Сви радови и апстракти су објављени у зборнику радова, чије је штампање обавила издавачка кућа Klett из Београда.

Организатори и учесници су, кроз евалуацију, високо оценили садржаје и активности на конференцији и изразили жељу да се она одржава традиционално.

 

 

Први и други међународни симпозијум

Након успешне организације два симпозијума за наставнике физике средњих школа из региона који су одржани од 1. до 3. фебруара 2013. године и од 21. до 23. фебруара 2014. године у Алексинцу, овај град је, од 20. до 22. фебруара 2015. године, поново био домаћин далеко већег стручног скупа наставника физике у средњим школама који је 2015. године акредитован као конференција.

Текст о другом симпозијуму се налази на 8. страни у 3. броју  Europhysics News за 2014. годину – линк: http://www.zyyne.com/zh5/127275#p=9&z=1.

 

 

 

 

© 2015 Sofarider Inc. All rights reserved. WordPress theme by Dameer DJ.