Физичко васпитање

СЕКЦИЈА ЗА ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ-ТУРНИРИ

Циљ физичког васпитања је да разноврсним и систематским моторичким активностима,у повезаности са осталим васпитно-образовним подручјима,допринесе интегралном(когнитивном,афективном,моторичком) развоју личности ученика,развоју моторичких способности,стицању,усавршавању и примени моторичких умења,навика и неопходних теоријских знања у свакодневним и специфичним условима живота и рада.(Службени гласник РС – Просветни гласник)

Физичко васпитање као наставни предмет у нашем школском систему има дугу традицију.Међутим та временска зрелост није праћена адекватним променама у циљевима,садржајима и облицима реализације наставе,које условљавају савремене животне навике.

Данашња двочасовна настава,обликом и садржајем не може у потпуности одговорити на циљеве и задатке који се постављају пред овај предмет.Већина новијих истраживања упућују на закључак да школско физичко васпитање недовољно утиче на позитивне антропометријске,моторичке и функционалне трансформације ученика.Пре свега се ту мисли на неадекватан интезитет,али изнад свега и обим рада,односно недељни фонд часова посвећен физичком вежбању.

Све чешће се јављају потребе да се као облик реализације наставе уведу и додатне форме спортског ангажовања и активности,којим би се ефикасније превазишао несклад између хронолошког узраста и моторичке зрелости ученика – адолесцената.

Грешка би била да наставу физичког васпитања поистовећујемо са спортом.Спортски живот у школи је само средство,којим се уз остале школске садржаје,тежи ка вишем циљу,а то је,складно,психофизички здраво дете.

Стручни актив професора физичког васпитања,организовањем различитих спортских дешавања,покушава да што већи број ученика анимира да учествује у спортском животу наше школе.

11174218_10153302483834813_4101690262033030804_o 10978520_889630057724292_5456749272213081922_n

 

 

 

 

 

 

СПОРТСКЕ АКЦИЈЕ И АКТИВНОСТИ У ШК.2014/15г.

Септембар:

ШАХ – Школско такмичење у шаху за дечаке и девојчице.Пријављено 33 такмичара.Победник:Јован Вељковић (3/4)

Октобар – децембар:

ОДБОЈКА – Школско такмичење за ученике и ученице.Пријављено 12 екипа.Прво место је освојила екипа ¾

ФУДБАЛ – У оквиру манифестације пекарски дани (16.10.2014.) наша екипа је учествовала на турниру и освојила II место.

ОДБОЈКА – (ученице) У оквиру манифестације Пекарски дани (16.10.2014.) женска одбојкашка екипа Алексиначке гимназија је освојила I место у конкуренцији средњих школа.

Јануар – фебруар:

ПЛИВАЊЕ,КЛИЗАЊЕ – У послеподневним часовима,на крају радне недеље ученици су организовано одлазили на клизалиште и базен СЦ Чаир у Нишу.Више од стотину ученика је учествовало у овим активностима.

Фебруар – април:

КОШАРКА – Школски турнир у кошарци:Пријављено 12 екипа.Победник екипа¾.

РУКОМЕТ – На Општинском такмичењу у рукомету (17.4.2015.),женска екипа је освојила II место,а мушка екипа је била победник првенства и као прва изборила учешће на регионалном такмичењу.

У Нишу,5.5.2015.год. Мушка рукометна екипа је на Регионалном такмичењу освојила II место.

АТЛЕТИКА – На Општинском такмичењу одржаном 8.5.2015. ученици Алексиначке гимназије су у дисциплинама трке на 100м (М,Ж),600м(Ж) и 800м(М);бацање кугле(М,Ж) освојили прва места и квалификовали се на међуокружно такмичење.

На међуокружном такмичењу у атлетици,одржаном у Нишу 14.5.2015.,ученици Алексиначке гимназие су остварили солидне резултате с тим да се наша ученица Александра Ђорђевић (II2) пласирала на републичко такмичење у конкуренцији 100м.

На републичком такмичењу средњих и основних школа одржаном 21.5.2015. у Новом Саду,Александра се пласирала од 5.до 10. Места (ЧЕСТИТАМО!!!)

Мај: Крос РТС – На традиционалној спортској манифестацији,крос РТС-а,учествовали су и ученици Алексиначке гимназије.Учествовало је 37 ученика наше школе.

Поред свих ових већ наведених спортских дешавања,ученици Алексиначке гимназије су редовно користили све могућности кабинета за физичко васпит ање и то у послеподневним часовима.Ове године су се у ангажовању нарочито истакле кошаркашке и гимнастичке групе(паркоур) које су током читаве школске године своје слободно време користили у вежбању и дружењу са својим вршњацима у својој школи.

Comments are closed.

© 2015 Sofarider Inc. All rights reserved. WordPress theme by Dameer DJ.